agenda nascholing

Geplande masterclasses, nascholing en cursussen op diverse locaties, gegeven door Sigrid Pillen.

Slaapproblemen
bij kinderen en jongeren

Interactieve cursus voor zorgverleners

Praktische info

2-daagse cursus gevolgd door online casuïstiekbesprekingen

Data:
22 mei en 12 juni 2024
6 november en 11 december 2024

Doelgroep: zorgverleners (HBO/WO) werkend met kinderen 

Programma, kosten, locatie: klik hier

over deze Cursus

Deze interactieve cursus is voor zorgverleners binnen de JGZ, kindergeneeskunde en GGZ die de basisbeginselen over slaap bij kinderen beheersen en nu graag een stap verder willen. Het is een praktische cursus waarin presentaties worden afgewisseld met opdrachten aan de hand van (eigen) casuïstiek. Nadien volgen 2 casuïstiekbesprekingen en 4 maanden beschikbaarheid voor vragen om het geleerde echt in de praktijk te kunnen brengen. 

Slaapproblemen
bij kinderen

Verdiepingscursus voor artsen: als de richtlijn ophoudt en het kind nog steeds slecht slaapt

Praktische info

2-daagse cursus, gevolgd door casuistiek-bespreking online:

Data: 
28 februari en 20 maart 2024 
18 september en 16 oktober 2024 

Doelgroep: kinderartsen, (kinder)neurologen, arts VG, kinderrevalidatieartsen

Programma, kosten, locatie: klik hier

over deze cursus

Slaapproblemen komen veel voor bij kinderen, vooral wanneer er sprake is van co-morbiditeit, zoals een ontwikkelingsachterstand, ADHD, ASS of medische problematiek. Wanneer de jeugdarts of psycholoog niet verder komt is het vaak de vraag: Waardoor komt het slechte slapen, speelt er een slaapstoornis? Wat kan er nog meer gedaan worden? Is er een plaats voor medicatie?

In deze verdiepende cursus gaan we verder waar de richtlijn ophoudt en gaan in op de diagnostiek en behandeling van ernstige slapeloosheid, parasomnieen, hoofdbonken en vermoeidheid overdag. Er zal specifiek aandacht besteed worden aan de indicatie en interpretatie van diagnostiek (polysomnografie, melatonine meting), slaapmedicatie en speciale doelgroepen, zoals kinderen met syndromen of epilepsie.

Sigrid zal dit doen op haar kenmerkende manier: praktisch, gestructureerd en aan de hand van veel casuïstiek, waarmee ook zelf aan de slag gegaan zal worden. De cursus wordt gevolgd door 4 maanden beschikbaarheid voor vragen en 2 casuïstiek besprekingen, omdat de ervaring leert dat de meeste vragen en het echte leren pas begint als de cursus is afgelopen.

 

masterclass slaapproblemen
bij kinderen 

voor paramedici

Praktische info

Datum: januari 2024

Doelgroep: paramedici

Aangeboden via: SCEM

over deze nascholing

Vermoeidheid en slaapproblemen komen veel voor op de basisschool en al helemaal op de middelbare school. Vaak gaat dit gepaard met slecht slapen.

In deze nascholing leert u hoe de normale slaapontwikkeling verloopt op de kinderleeftijd tot de puberteit, hoe u slaapstoornissen kunt herkennen en wat u zelf kunt doen als er sprake is van een verschoven slaapwaakritme of langdurig bestaande slapeloosheid. Ook zal er in gegaan worden op middelen gebruik, zoals cannabis en stimulerende middelen, die door jongeren, zeker bij slaapproblemen, veelvuldig worden gebruikt.

Aanmelden nog niet mogelijk, hou de website van SCEM in de gaten. 

Casuistiek / intervisiegroep slaapproblemen
bij kinderen 

Praktische info

Datum: startdatum groep najaar 2023: 9 oktober 2023 (overige data 22/1, 15/4 en 24/6 2024)

Doelgroep: artsen, verpleegkundigen, gedragswetenschappers, paramedici

Info en aanmelden: klik hier

over deze nascholing

Al een of meerdere cursussen over slaapproblemen bij kinderen gevolgd en toe aan verdere verdieping? Dan is deze intervisie en casuitiekbespreking wellicht wat voor jou!

In oktober 2023 start er weer een nieuwe groep, die verspreid over 1 jaar 4 keer anderhalf uur online samenkomen op maandagochtend van 9 tot 10.30u. 

Met een groep van 6 tot 10 personen vanuit verschillende disciplines begeleidt Sigrid Pillen deze casuistiek bespreking. We bespreken complexe casus en gaan dieper in op specifieke onderwerpen, al naar gelang de wensen van de groep.

De kosten voor deze 4 bijeenkomsten bedragen €215,-. Deelname aan een losse bijeenkomst kan alleen indien de cursus nog niet volgeboekt is. Neem hiervoor contact op via info@kinderslaapexpert.nl.

Twijfel je of je voldoende voorkennis hebt? Of wil je graag meer informatie? Neem dan contact op via info@kinderslaapexpert.nl

Slaapproblemen

Kansen vanuit de zintuigen en prikkelverwerking

Praktische info

Data: 2 keer per jaar in voor- en najaar
(2-daagse cursus met intervisie)

Doelgroep: (kinder)fysiotherapie, Ergotherapeuten, Logopedisten

Aangeboden via: Anders Kijken naar Kinderen

over deze cursus

Krijg jij in de praktijk ook regelmatig vragen over slaapproblemen en vraag je je af of dit binnen je beroepsprofiel past en of je de ouders en het kind  relevante interventie en ondersteuning kunt bieden?

Slaapproblemen manifesteren zich weliswaar         ’s nachts maar kunnen een weerslag zijn op het functioneren overdag. We zien bij kinderen met uitdagingen in de sensorische informatieverwerking dikwijls slaapproblemen. Dat is niet verwonderlijk: prikkelverwerking staat rechtstreeks in verband met het arousal level en de balans tussen arousal- en slaperigheidssystemen bepaalt wanneer en hoe goed er geslapen wordt. In de afgelopen jaren is in toenemende mate duidelijk geworden dat er een sterke relatie bestaat tussen prikkelverwerking en slaap. Het betrekken van sensorische informatieverwerking als onderdeel van de behandeling van slaapproblemen wordt steeds meer toegepast, vooral bij kinderen met een verstandelijke beperking of pervasieve ontwikkelingsstoornissen.

opgeven voor nascholing of masterclass

Wil je graag meer informatie ontvangen of je aanmelden voor een van bovenstaande masterclasses of nascholingen, vul dan onderstaand contactformulier in. We nemen spoedig contact op.